28 Temmuz 2013 Pazar

serbest Pazartesilere ne dersiniz? - ilham verici bir motivasyon

herkese merhaba :) 

güne offf bugün günlerden pazartesi diye mi başladınız :)
klasik pazartesi sendromunu yaşayanlardan mısınız? :)

bugün pazartesi sendromuna neyin iyi geleceğinden bahsetmeyeceğim, çünkü iş hayatımda uzun bir süre bu duyguyu yaşamadım belki kişiliğimin pesimist olmamasından bilemiyorum?? o yüzden kimseye verilecek bir tavsiyem de yok açıkçası :) kendime ait mutluluk formüllerim var sadece... onları da zaman zaman yazılarımda paylaşıyorum yani pazartesi sendromuna özel değil :)

peki bu konuyu niye açtın o zaman diyeceksiniz :) pazartesi gününü çalışanlara özellikle de beyaz yakalılara daha  iyi hissettireceğini düşündüğüm bir düşüncem var :) muhtemelen içinizden birilerinin de aklına gelmiş olabilir :)
belki okuyan bir firma veya insan kaynakları yöneticisi 'hey bu fikir harika' der uygulamayı başlatır ve hepimizi mutlu eder kim bilir??

günümüzde pek az şirkette tüm hafta boyunca serbest kıyafet uygulaması yapılıyor. çoğunlukla tüm dünyada yaygın şekilde free (casual) friday - serbest cuma adı altında bir uygulama yürütülüyor, hazır haftasonuna yaklaşmışken çalışana biraz daha nefes aldırmak adına. 
serbest cuma 1990'ların sonu 2000'lerin başında amerika'da ortaya çıktığı kabul edilse de, aslında tropikal kökleri 1947 Hawaii'sine kadar uzanmaktadır. Honolulu'da işçilere yılın belirli bir bölümünde Aloha gömleklerini giymelerine izin verilmiştir :) 1960'lara gelindiğinde gömlek sadece cuma günleri giyilir olmuş ve günün adı 'aloha cuması' diye adlandırılmıştır. 1970'lerde uygulama amerika'ya yayılmış, TGIF - thanks God it's friday - 'türkçeye şükürler olsun bugün cuma' diye de çevirebileceğimiz bir ifade ile yerleşmiştir :) bu tanım aynı zamanda bir restorant zincirine de aittir. TGI Friday's zincirleri 1965 yılında ilk casual dining formülü ile yola çıkar, o günden bugüne firmanın ismi dünya çapında genel bir tanıma da dönüşür. 
cuma günü serbest kıyafet işyerlerinde 1990'larda iyice yaygınlaşmıştır ve motivasyonu arttırıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir 

haftanın sonuna gelinmişken hem beyin hem beden üzerindeki tüm yorgunluğu atmaya hazırken kıyafetin serbest olması güzel ve rahatlatıcı tabi ki :) :)

ancak ben daha çok haftasonunun o güzel rehavetinden haftaiçine geçerken de bir free (casual) monday - serbest pazartesi olsa hiç olmazsa adaptasyon için bir gün kazansak diye bakıyorum olaya :) :)
şimdi hayal edin yaz aylarındayız ve bir gün önce üstünüzde ince bir t-shirt altınızda şort püfür püfür gezerken bir gün sonra özellikle de erkekler takım elbise ve kravat ikilisinin cenderesindesiniz :) 

oysa free (casual) monday - serbest pazartesi olsa canvas- keten pantalon ve yakalı t-shirt ile yumuşak bir geçiş yapsak? hayali bile güzel değil mi? bu arada illa cumayı da iptal etmemiz de gerekmez :D

müşteri ile doğrudan bağlantılı işler haricinde (ki bazılarında bile bir şekilde hafif bir rahatlık sağlanabilir) bu uygulamanın geneli fazlasıyla mutlu edeceğini düşünüyorum :) özellikle de beyaz yakalı dediğimiz iş dünyasını
şık ve özenli giyinmeyi çok severim, beni yakından tanıyanlar bilirler, ancak kıyafetin insan moralini bozacak bir paydada olması mantığıma uymuyor... 

bu hafta pazartesi gününe gülümseyerek başlayalım istedim :D hayali bile güzel bir konuyla :)

şimdi sırtınızı yaslayın ve gülümseyin, dünya değişime çoook açık bir yer :) 
bir gün bir şekilde kalıplardan sıyrıldığımız zamanları yaşayacağız :) özgür ve hafif...

o zamana kadar güzel bir hafta dileğiyle

gulnithefreethinker :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder